Rigtigt mange af landets pensionister har enorm glæde af deres rollator – faktisk ville mange af dem nærmest være spærret inde i deres eget hjem uden den. Her i Danmark har vi generelt gode muligheder for at få rollatorer stillet til rådighed af kommunen, men der er nu alligevel noget over selv at vælge hvilken rollator det skal være. Læs med her og få tips til hvor du selv kan købe din næste rollator.
Rollatorer er en af den der type produkter, som alle kender – men som kun de færreste har nogen anelse om hvor man køber. Der findes faktisk kun ganske få forhandlere rundt omkring i landet – men når så man har fundet frem til et sted der rent faktisk sælger rollatorer, hvad skal man så være opmærksom på?
Det får du svarene på i denne liste med konkrete ting du skal se efter.
1. Hvorhenne skal rollatoren bruges?
Det er vidt forskelligt hvordan en rollator bliver brugt, alt efter hvorhenne man bor og hvilket behov man har. Nogle pensionister har én rollator til indendørs brug og en anden til udendørs brug. Om den skal bruges i hjemmet eller udenfor er ikke helt uvæsentligt.
Hvis behovet primært er brug i hjemmet har man sjældent brug for en taske på rollatoren. Til gengæld er det så et stort plus at have en bakke, fordi bakken gør det nemt at have en tallerken stående på den mens man f.eks. går fra køkkenet til spisestuen.
Til indendørs brug vil små hjul også være at foretrække. Små hjul kan nemlig dreje skarpere, og derfor gør de det lettere at komme rundt om møbler og lignende med rollatoren. Til udendørs brug er store hjul derimod at foretrække. Store hjul kan lettere forcere forhindringer som kantsten og små sten på vejen – og så er de markant bedre når man går i parker og på andet ujævnt underlag.
2. Hvad må den veje?
Der bliver som udgangspunkt produceret rollatorer i tre forskellige materialer – og både vægt og pris hænger tæt sammen med det valgte materiale:
Stål | Aluminium | Kulfiber | |
Cirka vægt | 9 – 11 kg. | 7 – 9 kg. | 5 – 8 kg. |
Prisleje | Under 1.000 kr. | 1.000 – 4.000 kr. | +3.000 kr. |
Det er meget individuelt hvor lav en vægt man har brug for. Et af de steder hvor rollatorens vægt af og til bliver en udfordring er hvis man selv skal løfte den ind i bagagerummet på bilen. Hvis den derimod aldrig skal klappes sammen, men altid blot står udfoldet, så er vægten knap så afgørende. Mens man går med den er der nemlig ikke så stor forskel på de forskellige vægtklasser. Det kræver en smule mere energi at skubbe en tung rollator end en lidt lettere, men sjældent noget der opvejer prisforskellen.
3. Hvad er dit budget?
Butikker som Harald Nyborg gør desværre, at mange har en lidt forkert opfattelse af hvad en rollator koster (eller bør koste, hvis kvaliteten skal være bare nogenlunde fornuftig). Det skyldes at de sælger rollatorer fra omkring 500 kroner og opefter.
Realistisk set skal du forvente at en god rollator koster mindst 1.500 kroner. Køber du noget billigere end det vil den ofte være tung, svær at klappe sammen, og sjældent give den fornødne stabilitet.
Derfor skal du lægge dig nogenlunde fast på hvor meget du er villig til at betale, og hvad dit reelle behov er. Hvis du forventer at bruge den meget og over mange år vil det sjældent give mening at gå efter den billigste – fordi sansynligheden for at den skal udskiftes efter bare et år eller to er relativt stor.