For nogle danskere er det en selvfølge at have et månedligt budget. Andre lever mere fra dag til dag eller fra måned til måned. Der er mange fordele ved at have det og der er mange ulemper ved at lade være. Har du ikke et fastlagt budget, så kan du nemt ende ud i, at der ikke er penge til at betale alle regningerne i en given måned på trods af, at du tjener mere end rigeligt på årlig basis i forhold til at kunne dække alle dine udgifter. Det er også rigtig ærgerligt at stå sidst på måneden og ikke have penge nok til mad.
Skab overblik over din økonomi med et budget
Kan du nikke genkende til noget af ovenstående, så vil et budget helt klart være vejen frem for dig. Når du lægger et budget, så danner du dermed også overblik over dine udgifter og dine indtægter. Her vil du have forskellige poster, så du kan se, hvor meget du skal bruge på de forskellige områder i din økonomi. Det vil også give dig et godt overblik over, om der er nogle af dine poster i udgifter, der bør justeres eller prioriteres anderledes, så det passer til dine indtægter.
Du overfører du et bestemt beløb til budgetkontoen hver måned. Har du en måned med mange udgifter, så kommer det altså ikke til at ramme ekstra hårdt i den givne måned, da der er langt penge til side til udgifterne på forhånd. Du har dermed spredt udgifterne ligeligt ud på alle årets 12 måneder.
Forskellige typer af udgifter
Et budget er ikke altid 100% korrekt, så det skal kontrolleres og afstemmes løbende i forhold til udgifter, der ændrer størrelse. Man kan sige, at det er det bedst kvalificerede bud på, hvilke udgifter der vil opstå i en given måned. De fleste udgifter er rimelig lette at fastsætte beløbet på. Det kræver blot, at du tager et kig bagud i dine kontoudtog, så du kan se, hvor meget du bruger på de enkelte poster.
Nogle ting kan ikke fastsættes. Det er de såkaldte uforudsete udgifter. Her afsætter man et beløb hver måned, som skal dække, hvis der sker noget uforudset. Det kan være alt fra en tandlægeregning, en bil hos mekanikeren eller sågar gaver. De faste udgifter er udgifter såsom husleje, el, vand, varme, forsikringer og internet.
Variable udgifter er lidt sværere at føle på. Det kan være udgifter til ting som benzin, der kan være svære at fastlægge et beløb på. Prøv alligevel at afsætte et realistisk beløb til denne type af udgifter – hellere for højt end for lavt.
Er du ikke helt inde i hvilke poster, der skal være i et budget, så kan det være en stor hjælp at bestille en skabelon, så du er sikker på, at det bliver lagt rigtigt. At investere din tid i at få anlagt et budget er en investering i en mere stabil og overskuelig økonomi. Et ekstra råd kan være at dele forbrugspengene op pr. uge, så man har et bestemt beløb, der må bruges hver uge. Derved har man også til mad sidst på måneden.