Ligesom der er store penge at spare på en cykel, hvis du køber den fra en politiauktion, er der store penge af spare, hvis du finder din nye bolig på tvangsauktion.
Hvert år ryger mange boliger på tvangsauktion som en sidste måde for kreditorer at få deres penge tilbage på. Hvis en betaler er blevet vurderet som insolvent, kan man i første omgang undgå at betale sine kreditorer i et halvt år, men hvis dette ikke er muligt, kan man i sidste ende risikere at få inddraget sin bolig af fogedretten. Det er selvfølgelig aldrig en optimal situation, men det betyder, at andre har mulighed for at købe et hus meget billigere, end det måske er værd, hvis det blev sat på markedet under andre omstændigheder.
Men hvordan griber man det lige an, hvis man er åben for at investere i en bolig på tvangsauktion? Herunder kan du læse mere om fordele, ulemper og hvad det indebærer at købe et hus på tvangsauktion.
Fordelene ved at købe en bolig på tvangsauktion
En tvangsauktion har op til flere tabere, men der kan også være vindere i processen. Her tænker vi navnligt på den, der ender med at købe ejendommen, for det kan sagtens være en helt almindelig privatperson, der er på boligjagt.
For selv når både advokatsalær, eventuelle fordringer og så videre er betalt, er boliger på tvang stadig betydeligt billigere, end hvad en tilsvarende ejendom ville have kostet under andre omstændigheder. Det er ikke usædvanligt, at den samlede pris ligger 10 til 20 % under, hvad ejendommen ellers kunne sælges til.
Men hvad så med ulemperne?
Den største ulempe ved at købe en bolig på tvangsauktion er, at der ikke udarbejdes nogen tilstandsrapport. Boligen overtages altså med andre ord som beset. Derfor kan der ikke tegnes en ejerforsikring, der ellers ville dække eventuelle skader, som ville have været i en tilstandsrapport eller elinstallationsrapport.
Derfor hænger du som køber også på eventuelle skjulte fejl og mangler, som en forsikring ellers ville kunne tage sig af.
Derudover kommer, at der som regel kun afholdes en enkelt besigtigelse i samarbejde med fogedretten, hvor du som køber får adgang til at se boligen. Om nødvendigt sker dette med hjælp fra en låsesmed, hvis ejeren ikke vil lukke op – eller ikke er hjemme. I disse tilfælde er der sjældent tid, og det er langt fra sikkert, at boligen er i en stand, hvor du kan danne dig et overblik over dens tilstand.
Bør man søge professionel bistand, hvis man vil købe på tvangsauktion?
Svaret er ja. Hvis du gerne vil overtage en bolig fra en tvangsauktion, bør du som udgangspunkt rådføre dig med både en professionel byggesagkyndig og en advokat, der har speciale i tvangsauktioner.
Der er som regel ikke særlig lang tid til at gennemgå en bolig på tvangsauktion, og der kan risikere at være mange fremmødte om buddet. Du bør derfor bede den byggesagkyndige om at gennemgå boligen for de mest oplagte fejl, så du er bedre rustet til at vurdere dit bud.
Ligeledes kan advokaten bistå dig med at danne overblik over udbudsmaterialet – herunder hvor meget du som eventuel auktionsvinder skal betale udover den sum, du konkret byder på ejendommen. Derudover kan advokaten bistå dig under selve tvangsauktionen, hvilket nemt kan blive aktuelt. En tvangsauktion forløber ofte i et hurtigt tempo, og den domineres som regel af kreditorernes advokater samt af liebhavere, der er på udkig efter en god handel. Begge grupper er godt bekendte med spillets regler, så det kan være helt essentielt, at du har en advokat til stede, som kan bistå dig under en eventuel budkrig.
På den måde kan en eventuel overtagelse af et hus på tvangsauktion forløbe, så det kommer dig til gode. Du kan nemlig også risikere at ende med katten i sækken, eftersom det er en meget særlig situation. Under alle omstændigheder er der penge at spare, hvis man gør det på den rigtige måde.